Hvilke fortællinger dominerer din virksomhed i henhold til præstation? Og hvilke overbevisninger bygger de på? Den dominerende fortælling er et stærkt og værdifuldt lederredskab, som de bedste praktiserer i hverdagen. Den dominerende fortælling giver eksempler på den rette adfærd og præstation, som vi tror på virker for os – nogen kalder det også vores narrativ. Den dominerende fortælling skal skabe mening og forståelse for den enkelte medarbejder – den skal kunne samle os og give os energi.
Hvordan fungerer det?
Den dominerende fortælling kan styrke forståelse og accept for strategien og den overordnede retning. Den dominerende fortælling kan skabe engagement og øge trivsel. Den dominerende fortælling kan forbedre præstationen i hverdagen. Desværre kan den også have modsat effekt, hvis vi ikke arbejder bevidst med den.
Men hvorfor er der så ikke flere ledere, der dyrker disciplinen?
Det korte svar er manglende prioritet i hverdagen og fremfor alt manglende personligt engagement i lederrollen. Jeg vil her give mit bud på, hvad det kræver af dig personligt, og hvordan du bygger fortællingen op, så den virker.
Hvad kræver det af dig personligt?
Læg mere af dig selv i lederrollen – du skal turde at stille dig frem og vise vejen – gå forrest. Det kræver mod, og det kræver noget af dig – du skal turde blotte dig. Fidusen er at tale til det limbiske system, som igangsætter følelser og billeder hos modtageren. Hvis en vision og strategi skal udleves og dyrkes i en virksomhed, skal den pakkes ind i en appellerende fortælling og være letforståelig. Her er brugen af metaforer (jeg bruger ofte metaforer fra sportens verden) et effektivt redskab, da vi nemmere kan forholde os til og forbinde os med dem – og fremfor alt se os selv i.
I mit arbejde som erhvervskonsulent støder jeg på alt for mange ledere og medarbejdere, der ikke kan se sig selv som en del af succesfortællingen eller ikke arbejder bevidst med den gode fortælling, hvilket påvirker engagement og trivsel. Det er efter min mening en kæmpe udfordring, da jeg ser den dominerende fortælling, som en del af vores identitetsskabelse – både indadtil og udadtil.
Derfor skal lederen være meget bevidst om, hvilke fortællinger, der dominerer i teamet eller organisationen. Der er tre kriterier, som skal være opfyldt og arbejdes med hele tiden.
Den skal først og fremmest være positiv og konstruktiv
Det lyder indlysende og som den største selvfølgelighed, men ikke desto mindre, er det min erfaring, at der florerer overvejende negative fortællinger rundt i virksomhederne. Eksempler på, hvad der ikke fungerer, eller hvor det ikke lykkes – specielt på tværs af forretningsenheder. Dette har f.eks. stor påvirkning på samarbejdet på tværs.
Vi ved også at positive fortællinger har indflydelse på humør, selvtillid og trivsel. Er vi i godt humør og trives skabes positive tankemønstre, som kommer til udtryk i attitude og overskud overfor hinanden. Det er med til at styrke samarbejdet. Men helt grundlæggende styrkes den enkeltes forudsætning for at præstere.
Fortællingen skal beskrive nutiden
Virksomheder har en tendens til at holde fast i de gamle fortællinger, der indeholder personer, som ikke længere er ansatte – eller fortællinger som bygger på gamle forretningsprocesser, der ikke længere anvendes. Det giver ikke mening eller værdi at bruge outdated eksempler som rettesnor for hvad, der er rigtigt, og hvad der er forkert. Jeg har på enkelte projekter “forbudt” brugen af navne eller gamle eksempler, da de frembringer både forkerte og misvisende overbevisninger, adfærd, og dermed skader mere end de gavner. Dette er bl.a. relevant, hvis du arbejder med forandringsledelse.
Du og dine nuværende kollegaer skal være en del af fortællingen
Alle medarbejdere skal være en del af succesopskriften. De skal være en del af fortællingerne, der gennemsyrer virksomheden. Medarbejderne skal påvirke fortællingerne i sådan grad, at virksomheden går fra at “storytelle” til “storymake”. Hvis det omvendte er gældende og den dominerende fortælling omhandler personer, som ikke længere er ansat eller en del af hverdagen, hvordan skal medarbejderne kunne forpligte sig til den?
Det er en afgørende pointe. I de gode eksempler skal de nuværende medarbejdere indtage hovedrollen. Så skabes følelsen af at være del af en succes. Det kan vi alle lide!
Derfor: Lederen skal arbejde med de nutidige succeser via storytelling. Det er afgørende, at lederen kan italesætte og fremhæve rette adfærd og indsats – også selvom det ønskede resultat måtte udeblive.
Ved at prioritere og dyrke den dominerende fortælling i den daglige ledelse vil du skabe unik bevidsthed omkring, hvad der virker og hvorfor det virker. Hvem vi er og hvem vi ikke er. Det giver en meget værdifuld indsigt i ens egen succesopskrift samt en masse selvtillid, hvilket øger sandsynligheden for at kunne gentage succesen.
Så spørgsmålet til dig; hvordan lyder din succesfortælling?