Først og fremmest godt nytår alle sammen.
Med denne blog ønsker jeg at videregive nogle gennemprøvede redskaber og tilgange i forhold til dét at arbejde med mål således, at du øger chancen for at lykkes med dine mål, som f.eks. at komme i bedre form. Redskaberne og tilgangene er universelle, så de vil også kunne hjælpe dig i andre aspekter i livet som f.eks. på arbejde. I denne blog vil redskaberne og tilgangen bruges i forhold til de tusinder af mennesker, som godt kunne tænke sig at komme i bedre form på nuværende tidspunkt.
Mon ikke der er nogen derude, som allerede er påbegyndt deres nytårsforsæt? Deres første 10 dage med mindre mad og mere træning? Du tænker nok: Nu skal det være! Der er sikkert skruet godt op for ordlyden, opslagene på Facebook og motivationen er højere end nogensinde.
Desværre fortæller statistikken os, at du sandsynligvis bliver én blandt mange, som kommer godt fra start, men ikke kommer til at lykkes på den lange bane. Det er ikke, fordi du er svag, men fordi du bygger dit mål og drømme på det forkerte mindset – og den forkerte tilgang.
Første vigtige afklaring: “Mål sætter retningen, men det er opfølgningen, der skaber resultaterne”. Det gælder såvel i det private som i det erhvervsmæssige. Så dit fokus skal ligge på opfølgning og indsats.
Og lad os yderligere slå fast: Vi kan ikke forbedre uden at forandre, men vi kan forandre uden at forbedre. Så præmissen for succes er, at du skal gøre og tænke anderledes, hvis dit nytårsfortsæt ikke kun skal bringe en masse forandring med sig uden den helt store forbedring.
Fokuser på det du kan gøre noget ved!
Lad være med at kigge så meget i spejlet endnu. Jo, måske lige den første dag, for at få et ”før billede” noteret, derefter skal du blot forholde dig til din træningsplan og indsats. Sagen er den, at hvis du kigger dig selv for meget i spejlet, vil du sandsynligvis blot miste gejst og motivation i fornemmelsen af, at der ikke sker nok – at du ikke når dine mål. Men bare rolig, det skal nok komme… Men det tager tid at lave om på vaner og rytmer.
Du skal koncentrere dig om at gøre det rigtigt, ikke hurtigt!
Til gengæld skal du kigge på dine tjeklister, som du krydser af (din plan), hver gang du har gennemført et træningspas. Det er noget du kan styre, noget du kan påvirke og for hver gang du sætter et flueben, vil du få følelsen af at have gennemført noget og din selvtillid (din tillid til dig selv) vil vokse.
Du vil derigennem få små sejre i stedet for følelsen af små nederlag, da du ikke kan se fremskridtet. Du vil sikkert kunne se resultatet på vægten før, du kan se det i spejlet. Så kig på vægten og hold dig fra spejlet.
Mekanismen er den helt samme, som da du skulle samle et LEGO-sæt. Kommer du til at blade for hurtigt igennem brugsanvisningen, går det galt – tålmodighed og omhyggelighed. Jeg kalder det, at “ gå ind i øvelsen”. Det modsatte ville være at gennemføre det hurtigt og tælle minutter.
For at opnå forbedringer skal du gøre dig umage!
Der sker ikke noget magisk inden for den komfortable zone, hvor der er mageligt og ligesom det plejer at være. Du skal lære at nyde umagen og følelsen af at træde derud, hvor hjertet banker lidt hurtigere. Det er der, du forbedrer og det er der, du oplever den største tilfredsstillelse og udvikling. Husk ikke at træde for langt frem, så bliver det blot en dårlig oplevelse. Her er det hensigtsmæssigt med en træningsmakker eller en træner, der kan hjælpe og støtte.
Du skal arbejde med løbende delmål!
Sæt fokus på de løbende delmål og husk at fejre dem. Det vil give dig følelsen af fremdrift og succes. På samme tid skal du acceptere præmissen om, at det ikke er et projekt med en slutdato, som du påbegynder, men en livsstil-rejse uden slutdato. Nyere motivationsteori fortæller os nemlig, at “mestringsfølelse” er vigtigt – følelsen af at blive bedre til noget og udvikle sig. Den følelse har ikke en slutdato. Den sætter hele tiden nye mål op. Dermed undgår du at ryge i gruppen af personer, der taber sig de 10 kilo, for bagefter at tage dem på igen.
Du skal have en plan, som sikrer dig følelsen af at fuldende noget!
Dertil gør dig selv følgende tjeneste: Udarbejd en plan, hvor du noterer, hvilke øvelser og aktiviteter, du skal have gennemført, hvordan øvelserne skal gennemføres og hvor mange gange der skal trænes. Få lavet en træningsplan i samarbejde med en dygtig instruktør (ekspert), som kan dosere belastningen og udpege de bedste øvelser. Du øger dermed chancen, for at få den bedste effekt ud af det, du laver. På samme tid skal din træningsplan indeholde tjeklister, som du kan ajourføre hver gang, du har trænet. Det giver dig følelsen af at have gennemført og fuldendt noget.
Lær at lade dine svære tanker og følelser passere forbi!
Det kan ikke undgås at du undervejs vil blive presset. Presset af tanker og følelser, der prøver at koble dig af sporet. Bare rolig, det er helt normalt, det oplever selv de bedste atleter i verden. Du skal lære at acceptere de svære tanker og lade dem passere og rette fokus tilbage på planen. Dermed bliver du opgavefokuseret i stedet for resultatorienteret. Det giver motivation og gejst.
Planlæg dine uger rundt om dine træningspas, ikke omvendt!
Få lagt dine træningspas ind mindst to uger frem i kalenderen. Så skal du ikke forholde dig til træning eller ej, når du står og laver madpakker til ungerne og ser morgen tv, eller når du er på vej hjem småtræt og lidt sulten. Dermed sikrer du dig, at kalenderen er tilpasset din træning og ikke omvendt.
Tag tasken med træningstøj med på arbejde!
Det er en stor hjælp, og du undgår samtidig den største faldgrube i hverdagen. Sofaen og/eller børnene. Du kender helt sikkert scenariet med børnene, der kommer dig løbende i møde eller sofaen, der kalder på en lille lur. Du har næsten allerede tabt på forhånd – kør direkte til træning efter arbejde.
Opfølgningen skaber resultaterne i hverdagen!
Med tiden vil du have bygget stærke rytmer og rutiner, hvilket vil forstærke din motivation og gejst. Så fokus på opfølgning og indsats i hverdagen frem for resultatmålet. Der ligger den daglige forbedring. Og lige pludselig vil du dukke op til en fest eller på arbejde og få stillet spørgsmålet: ”Har du ikke tabt dig?”. Når det sker er tiden inde til at kigge sig selv i spejlet og få smilet frem 🙂
Det vigtigste for fremtidige mål og forandringer er, at du springer ud i dét: Du bliver dermed ikke en af de mange, som jeg refererede til i starten, der ikke lykkes på den lange bane. Og vigtigst af alt; du tager dig selv seriøst, når du lover dig selv noget igen!